От ВиК припомнят за зимната поддръжка на водомерите
От ВиК припомнят за зимната поддръжка на водомерите / dariknews.archive

Във връзка със зимната обстановка и ниските температури, „Водоснабдяване и канализация"- Плевен напомня на своите клиенти да проверят дали добре са зазимени водомерните възли и водопроводните инсталации. Практиката показва, че най- голяма опасност от замръзване на водомерите има в къщи и вили, които не се посещават цяла зима, както и водомери, разположени в мази и помещения на блокове, които не се отопляват и чиито входни врати не се затварят.

Трябва да се уплътнят и изолират прозорците, а вратите да се затварят плътно. Нужно е да бъдат защитени от студа и водомерните шахти, да се спре водата към външните чешми, да се приберат маркучите и да се източат тръбите. Водата в необитаемите имоти е нужно да бъде спряна, а водопроводната инсталация да се изолира с материали, които не пропускат влага и не замръзват. И още- не оставяйте външните чешми да капят или леко да текат през зимата.

Ако спазите тези препоръки, ще си спестите доста време, нерви и пари, свързани с проблеми и аврии по водопроводната и канализационната мрежа, съветват от дружеството. Въпреки предупрежденията, всяка година доста водомери замръзват. Най-често сигналите са от абонати, които живеят в къщи и чийто водомер е поставен във външна шахта, или от живеещи в блокове в кварталите "Дружба", "Мара Денчева" и "Кайлъка", където няма парно и общият водомер замръзва при неуплътнени врати и прозорци на помещението, в което се намира измервателния уред.

От "ВиК"- Плевен припомнят, че при проблем, свързан с дейността на дружеството, гражданите могат да звънят на телефона на Центъра за услуги: 070 01 02 01, който е без допълнителни импулси и се набира без код от територията на цялата плевенска област, обслужвана от Дружеството. А също така и на телефона на Диспечерския център: 064/ 88 98 50. Могат и да се обърнат директно към специалистите от Центъра за услуги, като отидат на ул. "Сан Стефано" № 25.