От синдикат Образование заплашват МОН с искане за оставка
От синдикат Образование заплашват МОН с искане за оставка / archiv.DarikNews

Председателят на синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" Юлиян Петров каза пред журналисти в Плевен, че в последните няколко месеца темата "Пътят на реформата в системата на образованието" е особено актуална, като в началото на годината е била свързана с новия проекто-закон за предучилищното и училищното образование и визираните с него промени в системата на образованието. "Всички знаем, че този закон така и не видя бял свят, което съвпадна и с обществено- политическа обстановка в страната и така нашите очаквания за промени си останаха".

Той каза още, че преди няколко седмици от синдиката са попитали всички политически сили, какво смятат да правят с българското образование по 16 ключови въпроса, като не са получили конкретни отговори. "Това съответно поражда въпроса, дали българското образование е приоритет или не".

"Синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" е възмутен от необмислените и нецелесъобразни промени в учебните програми по литература с отпадането на произведения от Ботев в учебната програма по литература", категоричен е Петров. Ние веднага заявихме, че няма да го допуснем - предупредихме Министерството на образованието и дори се заканихме, че ако този формат остане, ние ще поискаме оставката на цялото Министерство на образованието, а сега искаме оставка и наказание за виновните длъжностни лица".

Юлиан Петров припомни, че преди няколко години, Комисията по дискриминация е препоръчала, Ботев и Левски да бъдат снети от програмата в българското образование като по това време, един от експертите, който е работил по мащабното проучване е била сегашната зам.-министърка г-жа Мокадес Налбант.

"За нас са много важни класиците на българската литература и възрожденците, които наистина са писали българската история и на които се градят духовните ценности в българското училище и за това дори и коментара за разместване на тези пластове като премахване и смяна на тези автори звучи тревожно и ние това няма да го допуснем".

Националното ръководство на синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" е в Плевен за да проведе двудневен семинар-обучение на тема Кодекса на труда и колективен трудов договор. В него участват ръководители на синдикалните структури на шест града в страната.