От октомври въвеждат такса за найлоновите торбички
От октомври въвеждат такса за найлоновите торбички / dariknews.bg

 

От 1 октомври 2012 влиза в сила заплащането на продуктова такса за всички полимерни торбички, регламентирано с последното изменение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употреба на които се образуват масово разпространени отпадъци.

Тарифата от 1 октомври 2012 е 0,35 лв. за брой, от 1 ноември 2013 - 0,45 лв., а от 1 януари 2014, цената на една торбичка ще стане 0,55 лв.. Лицата, които пускат на пазара на територията на Република България полимерни торбички - производителите, вносителите и лицата които въвеждат полимерни торбички от друга държава членка на ЕС, като част от своята търговска дейност заплащат продуктова такса за полимерни торбички по реда и в размера, определени в горепосочената наредба.

Таксата се заплаща еднократно за всички видове торбички, произведени от полимери в левове за брой. Не се заплаща такса за полимерни торбички без дръжки (пликове), които служат за първична опаковка и се предлагат на клиента в мястото на продажба със стоката. Както и за останалите видове масово разпространени отпадъци, таксата за полимерни торбички се заплаща към ПУДООС до 15-то число на текущия месец за броя полимерни торбички, пуснати на пазара през предходния месец.

Целта е да се намали потреблението на този вид торбички и да се стимулира използването на биоразградими или торби за многократна употреба.