От министерството на културата разпоредиха проверка относно пожарите в Улпия Ескус
От министерството на културата разпоредиха проверка относно пожарите в Улпия Ескус / pleven-museum

„Паленето на пожари е методология. Това са иманяри, които подготвят почвата, за да може да изгори тревата и след падането на дъжд да омекоти почвата и след това да се работи с металотърсач". Така директорът на РИМ - Плевен Володя Попов коментира причините за възникналия преди дни пожар в античния град Улпия Ескус край село Гиген в община Гулянци - Област Плевен, който обхвана почти цялата му територия.

Володя Попов е изпратил до министъра на културата Вежди Рашидов снимков материал, който ясно показва степента на нанесените щети при пожара, който възникна на 31 август.

Според директора, министърът на културата е наясно с проблема и от тук нататък е важно да се разбре, „има ли достатъчно воля и сила, за да се стигне до едно по-съвършено, надградено и актуално към сегашните условия законодателство". Володя Попов подчерта, че Улпия Ескус е уникален паметник на културата.

По повод пожара в Археологически резерват „Античен град Улпия - Ескус" до с. Гиген министър Вежди Рашидов е разпоредил на Инспектората на Министерство на културата да извърши незабавна проверка по случая.

Резерватът е предоставен безвъзмездно за управление на областния управител на Област Плевен с решение № 514 от 10.07.2015 г. на Министерския съвет.