/ dariknews.bg
Според действащия в България Закон за движение по пътищата, през зимата - от 15 ноември до 1 март е задължително използването на гуми "предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм". Препоръчително е използването на гуми, чиито технически характеристики позволяват използването им в зимни условия и съответно са по-безопасни за водачите и за движещите се с тях пътници.

За да бъдат намалени произшествията на пътя, от Пътна полиция припомнят важните правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва. Пътното превозно средство трябва да е технически изправно, а велосипедът трябва да е с изправни спирачки и звънец.
 
Седем важни правила за безопасност на пътя през зимата

Ако чистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това превозно средство, напомнят на шофьорите от Пътна полиция. И допълват, че вериги за сняг се използват само, когато пътните условия изискват това.

Задължително в превозните средства трябва да има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. За зимата е препоръчително в МПС да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеяло.