От БСП сезираха РИК за предизборен гаф на ГЕРБ и общината
От БСП сезираха РИК за предизборен гаф на ГЕРБ и общината / archiv.DarikNews

На 8 май от Общинския съвет на БСП-Плевен запознаха медиите с жалба, която са подали в следобедните часове на 7-ми май до РИК-Плевен по повод изборни нарушения на политическа партия ГЕРБ, както и на представителите й в местната власт.

Жалбата е свързана с публикуван снимков материал в социалните мрежи и в електронни издания, от който е видно, че служители от общинската администрация, товарят на служебен автомобил на Общинския домашен социален патронаж предизборни материали на ПП ГЕРБ.

От БСП сезираха РИК за предизборен гаф на ГЕРБ и общината
netinfo

От Общинския съвет на БСП-Плевен обясниха, че са сезирали комисията, предвид това, че от снимковия материал са видни поне няколко много сериозни нарушения, които бяха окачествени като „злоупотреба с общинска собственост, с цел политическа пропаганда и злоупотреба със служебно положение от страна на лицата, ангажирани в тази дейност".

От там настояха, РИК да направи проверка, която да установи няколко неща, между които това, с каква цел са пренасяни със служебен автомобил на общинския социален патронаж тези предизборни материали и до къде, както и ползвани ли са данни на граждани, ползващи услугата на Домашния социален патронаж, за да бъдат раздавани именно на тях предизборни материали.

„Видно е, че краен адресат в тази политическа пропаганда са наши съграждани, които ползват услугите на патронажа и явно целта е била да бъдат манипулирани и употребявани от страна на местната власт с политически цели", изразиха мнение от общинския съвет на БСП - Плевен".

Часове по-късно, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков излезе със становище по повод информацията в медиите, в което се казва:

"Автомобилът на Общински домашен социален патронаж - Плевен, заснет пред офиса на ПП ГЕРБ - Плевен на 7 май 2013-та и в последствие тиражиран в медиите е бил там по повод получаване на дарение.

Разбрах за дарението на ПП ГЕРБ от медиите, след което беше извършена вътрешна проверка и на базата на доклад от г-жа Ирина Йорданова-Ранкова - вр.и.д. управител на Общински домашен социален патронаж - Плевен, се установи, че дарения на хранителни продукти са получавани не за първи път.
През последните години такива са правени от частни лица и фирми, сред които: - ЕТ „НОВЕ Инженеринг" - гр. Свищов, Областна дирекция по безопасност на храните, БЧК - основен дарител, като тази година дарението от тяхна страна на основни хранителни продукти значително подпомага издръжката на ОДСП-Плевен.

От доклада на управителя на ОДСП-Плевен става ясно, че не е прецедент и има практика, автомобилите на патронажа да получават на място даденото дарение".

Дарението на ПП ГЕРБ се изразява в 343 козунака, предназначени за възрастни и социално слаби хора, които се обслужват от Общински домашен социален патронаж - Плевен.