От БСП-Плевен искат извънредна сесия за разглеждане на оставката на кмета
От БСП-Плевен искат извънредна сесия за разглеждане на оставката на кмета / dariknews

На среща с журналисти, общински съветници от БСП-Плевен обявиха, че действията им относно поисканата миналата седмица с декларация оставка на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков няма да спрат дотук.

От 29 април съветниците от БСП-Плевен предприемат инициатива за събиране на подписи на една трета от състава на Общинския съвет, за свикване на извънредна сесия. Според правилника на общинския съвет с внасяне на такова искане, подписано от 14 общински съветници, председателят на Общинския съвет би трябвало да насрочи извънредна сесия в рамките на една седмица след подаването на искането.

Става дума за чл. 42 ал.1 от Закона за местното самоуправлвние и местната администрация/ЗМСМА/, според който кметът сам подава своята оставка. Съветниците от БСП изразиха надежда, че кметът на Плевен "ще прояви мъжество" и ще го направи, чрез председателя на Общинския съвет.

Ако това не се случи, социалистите отново ще иалязат с втора декларация и отделно ще подадат сигнал до ОИК-Плевен по чл. 42 ал.7 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета заради това, че заема и други длъжности по трудови или служебни правоотношения.

Съветниците от групата на БСП заявиха, че ще търсят подкрепата на другите политически сили в местния парламент, включително и сред съветниците от групата на ГЕРБ. Те информираха, че въпросът за искане на извънредно заседание на ОбС е бил обсъден и днешната пресконференция се прави по поръчение на Изпълнително бюро на БСП-Плевен.