От 1500 на 500 лева пада патентният данък за брокери на недвижими имоти
От 1500 на 500 лева пада патентният данък за брокери на недвижими имоти / archiv.DarikNews

От 1500 на 500 лева пада патентният данък за брокери на недвижими имоти. а при заложните къщи от 28000 лева на 3000."Очакваме тези мерки да доведат до известен спад в този вид услуги, като намаляване на цените на жилищата и намаляване на цените изобщо в дребния бизнес".

На среща с журналисти, кметът на Плевен, доц. Стойков обяви първите мерки за справяне с бюджетния дефицит от около 3 млн. лева."Неизпълнението на бюджета за миналата година е най - малко 3 млн. лева.Общината тръгва към облекчаване на данъчната тежест чрез съкращаване на администрацията и разходите за административни услуги.Например - разходи за телефонни разговори от служителите в общината ще се намалят от 7000 на 2000 лева месечно", каза градоначалникът.Увеличаване на наемите и перазглеждане разходите на някои неефективни звена е друга мярка, която предстои. Като пример, доц. Стойков посочи Общинския инспекторат, където работят 47 служители, а от януари 2011 от там няма издадено никакво наказание за нарушение.
Кметът Стойков коментира широко дискутираното увеличение на данък недвижими имоти с 0,4 промила - от 1,5 на 1,9 промила."При положение, че горната граница на този данък е 4,5, видно е че данъкът и без това е много нисък - един от най - ниските в общината.За сметка на това такса битови отпадъци беше свалена с един промил за юридически лица - от 6 на 5 промила, а за физически лица е намален от 1,6 на 1,2 промила - това са двата най - масово плащани данъци.Реално за бизнеса облекчението е доста голямо", смята кметът Стойков.
Увеличението на данъка на превозните средства - до 37 киловата - от 34 на 45 стотинки на киловат, реално води до годишно увеличение от 2,04 лв., а за превозните средства от 37 до 55 кв., където увеличението е от 40 на 55 стотинки за киловат, цената на данъка нараства с 4,12 лв. годишно.
Предстои изграждане на нова визия за сигурността и охраната в общината