От 1 юни можем да сменим личния си лекар
От 1 юни можем да сменим личния си лекар / archiv.DarikNews

От днес - 1 юни всеки, който желае, може да смени личния си лекар.

Регистрационните форми - бланки, които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор, вече могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - НЗОК.

За смяна на личен лекар е необходимо да бъде попълнена "Регистрационна форма за постоянен избор". В нея здравноосигуреното лице вписва своите лични данни. Ако постоянният избор на личен лекар е за деца до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на постоянен лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители.

В тези случаи се вписват и техните лични данни. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар на лицето, както и на неговата практика. Смяната на личен лекар може да стане и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това - смяна на постоянен адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар.

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината, информират от НЗОК. За целта трябва да се попълни "Регистрационна форма за първоначален избор на личен лекар".

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната здравноосигурителна каса, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор за работа с НЗОК.