От 1 април пациентите постъпват в болница само с лична карта
От 1 април пациентите постъпват в болница само с лична карта / dariknews.archive

От 1 април приемането и изписването от болница ще става срещу документ за самоличност, а данните ще бъдат вкарвани в единна Регистрационна система, напомниха от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.
За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ.

Това може да бъде лична карта, временни удостоверения, издадени от МВР при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец, разрешение за (постоянно) пребиваване, БЛД от стар тип /зелен паспорт.

Деца под 14 години ще се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система. Системата ще обрабтва данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Здравната каса, което ще провери дали документът е валиден.
Процедурата ще отнема няколко секунди, твърдят от НЗОК.

От там напомнят, че от април медицинските дейности за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.