/ dariknews
По обвинение на Окръжна прокуратура-Ловеч осъдиха шофьор, нарушил правилата за движение и допуснал пътно транспортно произшествие с трима загинали.

Предадоха на съд водач на автомобил, блъснал пешеходка

Наложено му е наказание седем години лишаване от свобода, което да изтърпи ефективно и е лишен от право да управлява МПС за срок от десет години. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-В. Търново.

Съдът призна мъжът за виновен за това, че на 13 август 2017 г., около 15.00 часа на път София-Варна, землището на с.Сопот, Ловешка област, при управление на лек автомобил „БМВ“, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил  със скорост от 107,64 км/ч, при максимално допустима скорост от 90км/ч и при изпреварване не осигурил достатъчно странично разстояние между неговия автомобил и изпреварвания товарен автомобил „Мерцедес“, не извършил изпреварването за кратко време и след неосъществяване на изпреварването не се върнал безпрепятствено в напуснатата пътна лента, а последвал удар в товарния автомобил, и по непредпазливост причинил смъртта на трима души и средна телесна повреда на 5-годишно дете, като деянието представлява особено тежък случай.   
 
На 13 август 2017 г. обвиняемият пътувал с автомобила си по път Варна-София, като между селата Микре и Сопот, се движи в колона зад товарен автомобил „Мерцедес“. Предприел изпреварване на товарния автомобил, но когато се изнесъл в лентата за насрещно движение, видял, че срещу него се движи лек автомобил Фиат "Мареа“ - управляван от жена, като в него пътували родителите й и двете й деца/.

Осъдиха мъж за шофиране след употреба на наркотици

Виждайки идващия срещу него автомобил обвиняемият преценил, че няма да може да завърши изпреварването и решил да се върне обратно в дясната лента за движение.

В този момент загубил контрол върху автомобила си и последвал удар с предна част на автомобила в задната част на товарния автомобил. В резултат на удара автомобилът на обвиняемия излязъл извън пътното платно и се обърнал по таван.

От удара товарният автомобил станал неуправляем и навлязъл в насрещната лента за движение, като последвал удар между него и идващия насреща фиат. В резултат на катастрофата в лекия автомобил Фиат-"Мареа“ на място починали жената, шофирала автомобил и едното дете. Останалите пострадали били откарани в ЦСМП-Ловеч, като поради тежкото й състояние на жена, също починала.