navodnenie
navodnenie / dariknews.bg

Тази събота за18 области в страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната - кодът е жълт, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Оранжевият код е обявен за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества ще са между 35 и 60 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

Жълтият код е в сила за областите Видин, София - град, София - област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества между 25 и 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

Времето днес се определя от средиземноморски циклон, който бавно ще преминава през Гърция и Егейско море. Ще бъде облачно, постепенно валежите ще обхванат цялата страна и след обяд ще са повсеместни, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевична дейност.

С умерен и временно силен северозападен, а в източната половина от страната североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават и към 15:00 часа ще са от 6-8° на места в западните райони, до 16-18° в югоизточните. Привечер и през нощта срещу неделя с понижението на температурите, в районите с надморска височина над 600 метра, дъждът ще преминава в сняг.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - ще продължи да се понижава.