Операции по нов за България метод вече правят в Плевен
Операции по нов за България метод вече правят в Плевен / автор: Люба Нинова

Уникални за България ендоскопски операции по метода сингъл порт /операция през един отвор/ е извършил екип на проф. д-р Григор Горчев заедно с доц. Томов, съобщи днес ректорът на Медицински университет Плевен. Това се прави в рамките на Първия Симпозиум по ендоскопска хирургия, който се провежда в плевенския Телекомуникационен ендоскопски център при Медицинския университет.

По една подобна операция на ден е правена през последните три дни, днес преди обяд операционният екип е отстранил матката на болна жена, която е загубила около 5 милилитра кръв по време на интервенцията и която ще бъде изписана утре, уточни проф. Горчев. За първи път еднопорталната ендоскопска операция е представена в Европа преди около месец, а преди две седмици е извършена в Италия, след това и Франция. „При подобен род интервенции се работи само през пъпа, прави се отвор около 2 см, който след това се зашива и не остават белези", уточни проф. Горчев.

До момента са правени операции само на доброкачествени образувания, но след 3-4 месеца, когато натрупа достатъчно практика, плевенският екип има намерение да лекува по новия метод ранен стадий на рак на шийката на матката. "Подобен хирургичен опит до сега в Европа никой не е натрупал, но вярвам, че ще успеем да се справим", коментира ректорът на плевенския Медицински университет.