Опасни ли са Е-тата в хранителните продукти?
Опасни ли са Е-тата в хранителните продукти? / netinfo
Опасни ли са Е-тата в хранителните продукти?
27123
Опасни ли са Е-тата в хранителните продукти?
  • Опасни ли са Е-тата в хранителните продукти?

Знаете ли какво означава Е 250 върху етикетчето на хранителните продукти, които купувате? Това е хранителна добавка, която се слага, за да удължи трайността им.

Разрешените хранителни добавки са стотици на брой, повечето потребители обаче не са свикнали да четат етикети и не обръщат внимание на това колко Е-та има в продуктите, които купуват и консумират ежедневно. Дори в продуктите, които са основни за едно домакинство като хляб и колбаси, има по няколко Е-та. Хората трудно разшифроват тези Е-та и цифрите им по етикетите и си купуват продукти, без да знаят реално какво съдържат те.

Според проучвания на специалисти обаче, вече има достатъчно информация за здравословните проблеми, които причиняват т.нар. Е-та в хранителните продукти - основно алергии. Сред най-критикуваните са  подсладителите Е 951, Е 954 и най-вече аспартамът. Но най-опасно е количеството им в един продукт.

Има ли опасни Е-та - потърсихме мнението на д-р Цветан Димитров от РИОКОЗ Плевен.