/ dariknews.archive
Неплащането на такси за детски градини и ясли не е противозаконно. Това обяви в Ловеч омбудсманът Мая Манолова, позовавайки се на отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България.

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Ловеч

На последното заседание на ловешкия общински съвет в края на декември м.г. бе взето решение таксите за забавачка да отпаднат. Според кмета на Ловеч Корнелия Маринова обаче то противоречи на Закона за местни данъци и такси и затова тя е предложила на председателя на местния парламент да бъде свикана извънредна сесия, на която казусът ще бъде обсъден отново. Заседанието е насрочено за 9 януари.

„Поздравявам общинските съветници, че са взели това решение. Смятам, че то е добър пример и за други областни градове, тъй като в 25 малки общини таксите са премахнати”, заяви в Ловеч Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Ловеч

По думите й, това е реална и положителна стъпка за справяне с демографската криза. „От друга страна, самата идея да направиш предучилищната подготовка задължителна за 5- и 6-годишните и в същото време тя да е платена, е нечестно спрямо родителите в България”, посочи омбудсманът.

Манолова отправи призив към ловешките общински съветници да препотвърдят своето решение от преди нова година и предложи да се инициира обществено обсъждане, за да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на общината и какви ще бъдат ефектите.