Окръжният съд в Ловеч отново гледа делото за смъртта на Влади, Цвети и Ники
Окръжният съд в Ловеч отново гледа делото за смъртта на Влади, Цвети и Ники / spravedlivost.eu

„Очаквам държавата да се събуди и да си свърши работата! Законът е предвидил специален ред, по който се гледат делата в отсъствие на подсъдимите и всички условия за това са на лице. Надявам се да няма безхаберно разтакаване на свидетели и страни, защото децата ми изгниха в гробищата, а ние още процес не сме започвали".

Това написа вчера в групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван", Валя Таслакова - майката на Цвети. Цвети Таслакова, Влади Горанов, Ники Менков са тримата плевенски студенти, жертви на ужасната катастрофа, станала на 5 май миналата година край гр.Луковит. Тогава загинаха Влади и Ники, а Цвети издъхна около месец след тежка битка на лекарите за живота й. Виновникът за тази трагедия - Хюриет Сюлейманов, на 30 години, неправоспособен, запомнен с израза „Книжка кола не кара", рецидивист с 12 присъди, с над 90 заявителски материала. Почти година след смъртта на трите плевенски деца, Хюриет не само, че още не е наказан, но и не може да бъде открит от българското правосъдие.

При първото съдебно заседание по делото, провело се през януари, Хюриет не се яви в съдебната зала. Обвинението срещу Сюлейманов е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. От поисканата от прокурора по делото Валентин Вълков справка от Областната дирекция на МВР - Разград, представена тогава пред съда, стана ясно, че последната проверка, при която е установено, че Хюриет Сюлейманов е на домашния си адрес в село Сеслав, община Кубрат, е от 14 януари. По данни на майка му той бил заминал за София. По искане на прокуратурата съдът промени мярката на Сюлейманов от „Домашен арест" в „Задържане под стража" и го обяви за общодържавно издирване, като до момента няма данни да е открит.

Семействата на Влади, Ники и Цвети искат най-тежката присъда за Хюриет, предвидена от закона - 15 години затвор, което е нищо на фона на тежката им загуба.

Заседанието на Окръжния съд в Ловеч е насрочено за 9:00 часа на 23 февруари.