ОИЦ  започва мащабно проучване в Плевенска област
ОИЦ започва мащабно проучване в Плевенска област / oic.pl

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова, обяви началото на мащабно проучване сред бенефициенти, което ще премине под мотото „Научени уроци". Целта на инициативата, която се изпълнява на територията на цялата страна от мрежата от областни информационни центрове, е да се установят къде са критичните места при изпълнението на проекти, финансирани със средства от европейските фондове и да се предложат начини за тяхното преодоляване. Това съобщиха експертите от ОИЦ-Плевен на среща с медии.

Според вицепремиера, през текущия програмен период действително администрацията се е презастраховала, усложнявала е процедурите и по този начин се е откъснала от идеята, че еврофондовете са предназначени главно за хората, а не за удобството на държавната администрация. Целта е да бъдат обхванати максимален брой бенефициенти на различни по вид проекти, за да стане ясно с какви проблеми са се сблъсквали по време на тяхното изпълнение.

За инициативата е разработена анкетна карта, която обхваща всички етапи на изпълнение на проект - от кандидатстването, до финалното отчитане. Мрежата от областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България ще търси бенефициенти на всички оперативни програми.

След като данните бъдат събрани и анализирани, ще бъдат организирани кръгли маси по очертаните слаби места при изпълнението на проекти, за да се предложат работещи идеи за преодоляването им.
Всички предложения ще бъдат обобщени и предоставени на управляващите органи на оперативните програми.

Централният информационен и координационен офис, който отговаря за методическата подкрепа на мрежата от Областни информационни центрове, ще публикува регулярно на Единния информационен портал www.eufunds.bg данни за развитието на инициативата.