Одежди на Света Параскева пристигат в Плевен
Одежди на Света Параскева пристигат в Плевен / archiv.DarikNews

"Имаме намерение, по инициатива на директора на Военноисторическите музеи в Плевен, доц.д-р Милко Аспарухов и по наша молба към румънския патриарх Даниел, да бъдат подарени на Плевен, част от одеждите на Света мъченица Параскева". Това съобщи пред медиите, свещеникът Налуцо Опре, представител на румънската църква в София при гостуването си неотдавна в Плевен.

Одеждите се намират в румънския град Яш, където на 14 октомври - Петковден се е състояло поклонение и в рамките на четири дни от там са минали над 500 000 поклонници.

"Решението на румънския патриарх вече е взето и скоро, одеждите на Света Параскева ще пристигнат в Плевен, като част от тях ще се намират в Мавзолея, а другата част ще бъде в Историческия музей в Плевен", каза свещеникът и обясни, че мощите на Света Параскева се намират в катедралата в град Яш и се съхраняват в саркофаг.

Света Параскева, живяла в X-XI век, се почита като лечителка на безплодие и на незрящи. От 1238 г. до падането под турско робство, светите й мощи почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания те били купени от Константинопол от румънски воевода и били положени през 1641 година в катедралата в Яш - Северна Румъния - място на поклонници от цял свят. Румънският свещеник обясни, че одеждите на светицата се сменят на шест месеца и след това се даряват на църкви и музеи.

Свещеникът Налуцо Опре отслужи литургия в памет на загиналите румънски воини край Плевен при посещението по този повод на румънския посланик.

Одежди на Света Параскева пристигат в Плевен
netinfo