Очакваната обща цена на АЕЦ „Белене” е около 9 млрд. евро
Очакваната обща цена на АЕЦ „Белене” е около 9 млрд. евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 9 милиарда евро ще струва изграждането на АЕЦ"Белене". Конкретен интерес към централата няма, каза енергийният министър Трайчо Трайков на въпрос дали има гръцки инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене". Той бе лаконичен и допълни, че конкретния интерес идва с конкретно предложение. Трайков представи мащабна рекламна кампания, която ще популяризира България като целогодишна туристическа дестинация в Европа.  

Според Трайчо Трайков сметките на бившият му колега Румен Овчаров за 4 милиарда цена за изграждането на АЕЦ „Белене" са грешни. „В момента имаме една очаквана обща цена, която е около 9 млрд. евро, а не 4 млрд. евро, както виждам, че продължава господин Овчаров да твърди. Това, което ще струва на инвеститора АЕЦ „Белене", е около 9 млрд. евро в зависимост от договорената ескалация, така че когато това е окончателно ясно, а това не е договорено, знаете, че с руската страна не е договорена ескалацията, индексът, не е договорен договорът за изграждане и инженеринг, тогава ще бъде ясно какъв процент участие колко струва. Това ще бъде предложено на инвеститорите", обясни Трайков. 

Министър Трайков не определи точна дата, когато ще приключат преговорите с руската страна за АЕЦ „Белене".  

Запитан дали "Булгаргаз" ще има финансова възможност да купи предварително газ от находищата на "Мелроуз" и има ли риск друга фирма да го изпревари, енергийният министър коментира: „Ако ние искаме „Булгаргаз" да купи една значителна част от добива от находищата на Мелроуз, вероятно ще има елемент на купуване на големи количества, на по-големи плащания, така че дори и „Булгаргаз" да има проблеми с това, начин ще бъде намерен". Трайков допълни, че приоритет към момента е „Булгаргаз" са закупи повече количества газ, които да доведат „до осезаемо намаляване на цената на газа".