Очаква се недостиг на талони за профилактични прегледи
Очаква се недостиг на талони за профилактични прегледи / netinfo
Очаква се недостиг на талони за профилактични прегледи
24969
Очаква се недостиг на талони за профилактични прегледи
  • Очаква се недостиг на талони за профилактични прегледи

"Очаквам да има недостиг на талони за профилактични прегледи, давани от личните лекари тази година", каза за Дарик д-р Петя Дакова, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Плевен. Така тя коментира информацията от Здравното министерство, според която пациенти, които не отидат на профилактичен преглед, ще загубят здравноосигурителните си права за един месец и ще плащат глоби.

"На нас ни се отпускат определен брой талони, но ние няма как да знаем колко пациенти през месеца ще поискат такъв документ за профилактичен преглед", каза тя. Недостигът, според д-р Дакова, е вследствие на неточност и недобра методика, по която се изчислява бройката на отпуснатите талони.

Ще се задълбочи и проблемът с издаваните направления за специалист, каза още тя и посочи, че очаква още по-голям дефицит на този вид документ. Една от причините, е че направленията се отпускат на личните лекари за тримесечие, а в листата им от пациенти всеки месец има изменение на бройката. Това се случва, когато даден пациент е бил с изгубени здравноосигурителни права, а после ги възстановява, поясни д-р Петя Дакова. Подробносит чуйте в прикачения файл ...