Обсъждаха възможности за партньорство с Унгария
Обсъждаха възможности за партньорство с Унгария / снимка: Люба Нинова

Възможностите за сътрудничество между Плевен и Унгария са обсъдени на среща днес между Нейно превъзходителство - Юдит Ланг, посланик на Унгария у нас и плевенския градоначалник Найден Зеленогорски. Той я е запознал с икономическите, културните и образователните възможности на града ни. Целта ни е да намерим най-добрия път за взаимодействие, подчерта кметът Зеленогорски. Това може да стане по линия на доброто сътрудничество между Националното училище по изкуствата и художественото училище в Кечкемет, може също така да се създаде партньорство между Медицинския университет и някое от висшите учебни заведения в Унгария.

Няма да е проблем и при интерес от страна на унгарски инвеститори да се организира посещението им в Плевен. Възможно е сътрудничеството с тракторо-ремонтния завод в Плевен с унгарски фирми в областта на производството на селскостопански машини, допълни градоначалникът.

Според думите на посланик Юдит Ланг, икономическите отношения между България и Унгария са отлични, макар и да се усеща спад под влияние на кризата. Сферите на сътрудничество между нашите страни и градове са много широки - като се започне от търговията и се свърши до инвестициите, съществуват големи възможности по линия развитието на туризма, сътрудничество в образованието и развитието на науката, подчерта Нейно превъзходителство - Юдит Ланг. Според нея, в тези области само една от възможностите е развитието на партньорски отношения с Кечкемет в Унгария, но има и други.

По тази линия са и възможностите по т.нар. Дунавска стратегия, която има огромен потенциал за развитие както в икономическата сфера, така и в много други. Като отлични определи българо-унгарските отношения посланик Ланг. По нейни данни търговският стокооборот между страните възлиза на 750 млн. евро.

Що се отнася до приемането на България в Шенген, Нейно превъзходителство подчерта, че един от приоритетите на унгарското председателство на ЕС е да се подпомогне и да се осъществи приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. "За членството в Шенген е на първо място изпълнението на определени технически критерии", подчерта посланик Ланг, а преценката на изпълнението на тези критерии все още не е завършила. В интерес на Унгария, както и на България, е тези технически критерии да бъдат изпълнени. Посланик Юдит Ланг изрази надежда, че до края на годината страната ни ще стане член на Шенгенското пространство.