Обсъдиха защитата от наводнения на села в Плевенско
Обсъдиха защитата от наводнения на села в Плевенско / Dariknews.bg

Превантивни действия за предотвратяване на наводнения в селата Дъбован и Загражден са обсъдени днес по време на заседание на Областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при възникване на наводнения. За това информират от пресцентъра на Областна администрация Плевен.

Причина за заседанието е продължаващото покачване нивото на река Дунав и подаден сигнал от кмета на община Гулянци. Под ръководството на зам.- областния управител Тошко Гетов, щабът е обсъдил обстановката, свързана с повишеното ниво на реката на територията на Плевенска област. Предвид на това, че Загражден и Дъбован са разположени под сегашното ниво на Дунав, са обсъдени и възможните превантивни дейности по защитните диги на селата.

Сформирана е била комисия от специалисти от службите, стопанисващи и конролиращи предпазните диги. Тя на място трябва да установи състоянието на дигите и да информира щаба и община Гулянци за това. При необходимост ще бъдат предложени и конкретни мерки за защита на съоръженията и прилежащите им територии от наводнение.