Общината в момента е на червено -  констатира кметът Стойков
Общината в момента е на червено - констатира кметът Стойков / archiv.DarikNews

Милиони лева неизпълнение на Общинския бюджет, недостиг на пари за заплати и големи неразплатени задължения са първите резултати от  ревизията в Община  Плевен. Това обяви на пресконференция със журналисти, кметът доц. Димитър Стойков.

От сметката на Общината липсват близо 700 000 лева за заплати на служителите за ноември и декември, обяви градоначалникът.

Новият кмет на Плевен  ще води преговори с Министерството на финансите  и подготвя предложение до Общинския съвет за пренасочване на средства от друго перо в бюджета. 

"Няма да допусна хората да останат без пари за празниците" -  категоричен бе доц. Стойков.

1.4 милиона лева са и задълженията по вътрешния заем на Общината от парите за чистота. Други 614 000 лева се дължат за дейности на общинското дружество „Инжстрой",  довело до запориране на сметките му преди дни.

Общината в момента е на червено, със съжаление констатира кметът Стойков.

Над 200 000 са неразплатените задължения към доставчиците на храна в детските градини, плащанията по които са спрели през юли, стана ясно на пресконференцията.

Над 100 000 лева са обезщетенията за неизползвани отпуски, които Общината трябва да плати на напусналите служители и неизбраните за нов мандат кметове на кметства, информира още кметът.

„Общината плаща и сметки на над 300 „SIM" карти към два оператора, за голямата част от които няма информация от когото се ползват, затова ще бъдат спрени", каза доц.Стойков.

По казуса "Бохот" кметът Стойков заяви, че не е взел отношение до момента, за което е помолил и колегите си от предизборния щаб на ПП ГЕРБ,  за да не се влияе на работата на компетентните органи.

Същевременно изрази увереност в авторитета на съда да разреши въпроса.

„Веднага след като решението бъде факт ще свикам нарочна пресконференция, защото не мога да позволя хората, които ни гласуваха доверие да се чувстват онеправдани", заяви кметът Стойков.