Общината предлага съфинансиране на Филхармонията
Общината предлага съфинансиране на Филхармонията / Dariknews.bg
Общината предлага съфинансиране на Филхармонията
31428
Общината предлага съфинансиране на Филхармонията
  • Общината предлага съфинансиране на Филхармонията

Филхармонията трябва да се реформира не чрез намаляване на състава, а чрез разширяване на културния продукт, който създава. Това мнение изрази плевенският градоначалник Найден Зеленогорски по повод обявеното от Министерство на културата предстоящо преобразуване на Плевенска Филхармония в Симфониета.

На среща със зам.-министър Митко Тодоров Зеленогорски е настоял Филхармонията да се съхрани в досегашния й вид, обяви градоначалникът пред плевенските медии. Мнението на министерството обаче е било категорично, че оркестърът ще бъде преструктуриран в Симфониета.

Това, по думите на кмета, означава да се намали състава на Филхармонията с 1/3, което ще рефлектира и върху качеството на създавания от нея музикален продукт. "Не може Симфониета да изпълнява всички произведения, още повече тежки класически", подчерта Зеленогорски. Той допълни, че след категоричния отговор на министерството, че се отива към преобразуване, Община Плевен е предложила да поеме част от финансирането на културния институт, вместо да се съкращават хора.

Така процедираме години наред с Драматичен театър "Иван Радоев", посочи като пример градоначалникът. Неговата идея била да не се правят съкращения сега, а да се изкара творческата и календарна година, а вече с новия бюджет да бъдат предвидени средства за съфинансиране. Те да бъдат в размер на това, което културното министерство би спестило, ако съкрати 1/3 от хората във Филхармонията.

Вежди Рашидов обаче, е бил категоричен, че не би могло да се отложи преструктурирането и съкращението на хора. Затова сега сме в ситуация, в която ще трябва много скоро Общинският съвет и министерството да се произнесат дали е възможно съфинансиране и то преди съкращенията и преструктурирането, обобщи кметът.

Ако се стигне до съфинансиране, ще трябва да орежем други разходи, но единствената ни цел е да съхраним и да развием културния продукт, подчерта Зеленогорски. Той посочи, че с оглед намаления бюджет много скоро Общината ще трябва да излезе с конкретни мерки по отношения на евентуални съкращения, редуциране на работните часове или принудителни неплатени отпуски, но въпреки това културата е от изключително значение за Плевен и ще направим всичко възможно да я съхраним.

Естествено, ще имаме нашите условия, ако се включим във финансирането - съвместно да работим по управлението на Филхармонията и творческия продукт, категоричен бе градоначалникът. По думите му, когато филхармонията и хоровата формация работят съвместно, биха могли да реализират по няколко оперни спектакли годишно. Това до голяма степен ще означава възстановяване на плевенската опера, макар и не в юридически план.

В качеството си на представител на Управителния съвет на СДС Зеленогорски допълни, че според тях реформата в културата е трябвало да бъде предшествана от една по-широка дискусия с гражданското общество, културната гилдия и общинските съвети по места.

Трябва да се търси конкретно решение във всеки конкретен проблем в Разград, Плевен, Русе, Пловдив и т.н. Той изрази надежда, че актът, че постановлението за преобразуване е отложено, означава, че МК би възприело подобен подход за една по-широка дискусия.