123
123 / dariknews.archive
На пресконференция, свързана с предстоящото тази година честване на 140 г. от Плевенската епопея, кметът на Плевен Георг Спартански припомни, че общината е потърсила съдействие от служебното правителство на Огнян Герджиков, както и от сегашния кабинет на Бойко Борисов, за отпускане на средства за извършване на наложителни строително-ремонтни дейности за реконструкция на паметниците при входните артерии на града от София, Русе и Ловеч.

До този момент отговор от страна на Правителството не е постъпил, но кметът на Плевен е разпоредил и вече е извършено почистване около мемориалите на входовете на Плевен, след което ще започнат и ремонтните дейности, които включват подмяна на плочи, почистване и освежаване на облицовката. Дейностите ще се извършват със средства от общинския бюджет, уточни кметът. 

„Даваме си сметка че не сме единствените, но пък Плевен трябва да си върне достойното седмо място в България, отдавайки дължимото към загиналите във войната за Освобождението на България“, каза Спартански.
Той допълни, че като един от големите градове в България, на Плевен  му прилича да посрещне 140-годишнината от своето Освобождение с паметници и мемориали, посветени на Плевенската епопея, които да са в такова състояние, каквото е било и при тяхното изграждане.