Община Плевен остана без бюджет, опозицията показа символичен вот на недоверие
Община Плевен остана без бюджет, опозицията показа символичен вот на недоверие / netinfo

Проектобюджетът на община Плевен за 2009 г. не събра необходимите 26 гласа и не беше приет. Така след 10-часови дебати по близо 30 точки в дневния ред на сесията община Плевен остана без бюджет.

Предложеният проект успя да събере  21 гласа "за", 18 гласуваха "против", а 9 се въздържаха. Резултатът предизвика бурни реакции в залата, като особено силни бяха овациите на опозицията. Съветникът от левицата Пламен Дилов обясни отрицателния си вот с думите: „Днес беше направен опит да се приеме бюджет на спасение. В бюджета нямаше приоритети, не се отчете финансовата криза, а беше използван силовият метод”.


Той определи вотът на недоверие като пореден “шамар” в лицето на управляващото мнозинство и призова кмета Найден Зеленогорски незабавно да подаде оставката си. Непосредствено преди гласуването председателят на групата съветници от БСП Любомир Петков обвини кмета, че не зачита мнението на останалите политически сили и отказва да диалогизира с тях проектобюджета.

Той се обяви срещу цялостната политика за развитие на община Плевен и срещу инструментариума за постигането й. Петков предупредително подчерта, че бюджетът е момента, в който съветниците могат да поискат един символичен вот на недоверие и обърна внимание на кмета, че ако бюджетът не мине, това ще е именно вот на недоверие.

Неприемането на бюджета обезсмисли и гласуването на следващата точка от сесията, в която съветниците трябваше да гласуват възнагражденията си, тъй като по закон в този случай те нямат право на такива.