Община Ловеч е отличена като реформатор сред българските общини
Община Ловеч е отличена като реформатор сред българските общини / netinfo

Община Ловеч получи отличие за община реформатор по време на Шестата годишна среща на българските общини в Сандански, съобщи кметът Минчо Казанджиев. Отличието е било връчено от министър председателя Бойко Борисов.

Това е една от най-големите награди на Националното сдружение на общините и се дава на Ловеч в категорията средна община за нейния траен принос за развитието на местното самоуправление. Ловешка община първа въведе европейски практики като създаването на обществени, кметски и квартални съвети, които могат пряко да се разпорежат със средства от продажби на имущество в селата.

Община Ловеч, подкрепена от депутати, инициира поправки в Закона за земята, с които се регламентира начина за придобиване на терени от сериозни големи инвеститори. Въз основа на тези промени в законодателството, в ловешкото село Баховица бе даден терен за строителство на завод за автомобили.
По време на срещата на местните власти в Сандански кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е изнесъл доклади в рамките на три от форумите. Той е направил презентации за съвместното предоставяне на услуги за гражданите от общински и областни администрации, както и за кредитирането от фонд ФЛАГ, който Ловеч вече има като реална практика.

В рамките на форума в Сандански е подписано ново Споразумение за сътрудничесдтво между Националното сдружение на общините и Министерския съвет, посочи кметът Мино Казанджиев. Документът е основа за взаимодействието между местните власти и централната власт през следващите четири години.