“Общество за нова България” подкрепя ограничаването на информация от Търговския регистър
“Общество за нова България” подкрепя ограничаването на информация от Търговския регистър / sxc.hu

Политическа партия "Общество за нова България" одобрява внесените поправки от правната комисия на парламента в Закона за търговския регистър за ограничаване на достъпа до базата данни на регистъра. Това се казва в становище на партията до медиите.

"Разбираме принципа за прозрачност на информацията, но в по-голяма степен споделяме идеята за защита на личните данни на гражданите и фирмите. Защитата на собствеността и личния живот е първостепенна задача", пише още в становището.

Според "Общество за нова България", държавата в момента не е гарант на живота и собствеността на гражданите. Практиката показва, че безконтролният достъп до Търговския регистър не подпомага развитието на бизнеса, а тласка по-големите фирми към различни офшорни зони.

Достъп до такава информация през интернет не бива да е безконтролен, считат от партията. Това трябва да става след надлежна регистрация, обосновка за проверката и идентифициране от искащия (например с електронен подпис), като фирмата, от която се проверява, трябва да бъде незабавно информирана за такъв интерес.

"След като настъпи хармония и ред, може да мислим за повече прозрачност и за нерегулиран достъп до фирмените дела. Дотогава процесът трябва да е регулиран", са категорични от партията.