Общественият съвет за сътрудничество влезе в сборник с добри практики
Общественият съвет за сътрудничество влезе в сборник с добри практики / netinfo

Създаването и дейността на Обществения съвет за сътрудничество между местната власт и неправителствените организации е добрата практика на Община Плевен, включена в Сборника с добри практики от България и Европа, изготвен от Сдружение „Болкан Асист".

Общественият съвет за сътрудничество в Община Плевен бе създаден през 2002 год. с решение на Общинския съвет като консултативен орган за осъществяване на координация и взаимодействие между местната изпълнителна и законодателна власт и гражданските организации.

Съветът работи за повишаване взаимното доверие между властта и гражданите, осъществява пряк информационен обмен между тях, обединява ресурси в интерес на местното развитие чрез съвместно разработване на проекти и програми с общинско значение, чрез участие на НПО в подготовката на планове и стратегии на местно ниво, както и чрез предприемане на общи действия за решаване на общественозначими проблеми.

Конкретните резултати от сътрудничеството са разписаните 32 проекта на НПО в Общинския план за развитие /2007 - 2013 г./; 29-те проекта с водещ партньор НПО в Програмата за развитие на етническите малцинства /2007 - 2010 г./; планираните 14 проекта на третия сектор в Стратегията за сексуално здраве, превенция и контрол на ХИВ/СПИН сред младите хора /2007-2011 г./; 11 проекта в Програмата за закрила на детето - 2008 г. По инициатива на плевенски неправителствени организации  през 2007 год. бе разработена уникалната за страната Общинска програма за развитие на малките селища /2007 - 2013 год./, отчита още „Болкан Асист".