Образуваха производства и проверки за предизборни нарушения
Образуваха производства и проверки за предизборни нарушения / archiv.DarikNews

На 11-ти май 2013г. в Районна прокуратура - Плевен е образувано незабавно производство срещу известен извършител, за това, че на 9-ти май 2013 година в село Згалево - Плевенска област е дал на мъж от същото село сумата от 15 лева, с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели пред съдия от Районен съд град Плевен, лично от наблюдаващия делото прокурор. Извършено е претърсване в дома на извършителя на престъплението, който е и задържан. Незабавното производство следва да приключи в законноустановения тридневен срок. От прокуратурата в Плевен съобщиха за още редица установени нарушения.

Пак на 11 май 2013г. в 13:25 часа е започнало бързо производство срещу известен извършител, заловен непосредствено след извършване на престъпление по чл.167 ал.ІІ от НК.
Разпитани са пред съдия от РС - Червен бряг трима свидетели. Извършено е претърсване в дома и автомобила на извършителя. Лицето е задържано, а бързото производство следва да приключи седемдневен законно установен срок.

На 9-ти май 2013 година, в 16:30 часа, в Районна прокуратура - Плевен е регистрирана и заведена преписка по повод постъпили от Второ РУ „Полиция" град Плевен материали касаещи подаден сигнал за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори. По случая е извършена проверка от органите на полицията, при която не са установени конкретни данни за извършено престъпление по смисъла на чл.167 или следващите от Наказателния кодекс на Република България.

На 10-ти май 2013 година в Районна прокуратура - Плевен е регистрирана преписка, заведена по повод постъпила от Териториална дирекция „Национална сигурност"- Плевен информация, съдържаща данни за престъпление по смисъла на чл. 167 от Наказателния кодекс на Република България. Възложена е предварителна проверка.

На 11-ти май 2013 година в 08:15 часа в Районна прокуратура - Червен бряг е постъпила докладна записка от РУ Полиция - Червен бряг относно подаден сигнал на тел.112 за купуване на гласове. Образувана е преписка, която е приключила с отказ да се образува досъдебно производство.

По факс около 16:00 часа на 11 май 2013г. е получен сигнал от гражданин от Плевен, в който посочва, че е получил информация, относно лице от гр.Червен бряг, което отправя заплахи и раздава по 20 лева да се гласува за определена партия

Сигналът е заведен по описа на Районна прокуратура - Червен бряг. Поради недостатъчно данни за образуване на досъдебно производство е постановена проверка, която да приключи в 24 часов срок.

В 17:25 часа в РП-Червен бряг е подаден сигнал от гражданин, относно събрани лични карти на лица с цел използването им в изборния ден. С постановление, сигналът е изпратен на РУП-Червен бряг.

На 11 май 2013г. в Районна прокуратура - Никопол са получени материали от РУ Полиция гр.Никопол. Преписката била образувана по сигнал, получен на 10 май 2013г. в 22:10ч. вечерта на телефон 112 като е подаден сигнал от гражданин, че в гр.Никопол, след проведено събрание на политическа партия, лице е предало на друго, парична сума в размер на 20,00лв.

По случая е извършена проверка от органите на полицията, при която не са установени конкретни данниза извършено престъпление и преписката е приключила с отказ да се образува досъдебно производство.