Областният управител посрещна турски безнесмени
Областният управител посрещна турски безнесмени / obl.admin

Интерес към областта от бизнесмени от Силиври   Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев прие делегация от бизнесмени от Силиври,  членове на Дружеството на деловите среди в турския град. Те бяха придружени от основателя на фирма Сартен България Юсуф Саръбекир.

Областният управител запозна гостите с потенциала на областта и с възможностите за инвестиции. Той акцентира на инструментите на Интегрираните териториални инвестиции, които са насочени към подпомагане на предприемачеството в сферите на икономиката, аграрното производство и културно-историческия туризъм. Илиян Йончев се спря и на планираните важни инфраструктурни проекти в региона, сред които най-големия е автомагистрала Хемус.

Информирани сме за усилията, които полагате за развитието на областта, каза Юсуф Саръбекир. Той подчерта, че неговите деди са живели в града ни в началото на миналия век и от тях знае, че Плевен е бил лидер в индустриалното производство. Участниците в срещата са лидери в своите сфери, подчерта г-н Саръбекир. Те са водещи в отраслите на металургията, мебелното производство, строителството, производството на авточасти, на амбалаж, на врати профили, в областта на образованието и логистиката. Сред гостите бе и председателят на бизнес асоциацията на Силиври, в наброява 456 члена.

Участниците горещо благодариха за личната среща и подчертаха, че това е една първа стъпка към бъдещи контакти от взаимен интерес. Те заявиха готовност за партньорски отношения с наши браншови и бизнес организации.

Силиври е град и община в провинция Истанбул по протежение на Мраморно море в Турция, на 67 км от центъра на мегаполиса Истанбул. Това е най-голямата община на провинция Истанбул, състояща се от осем градове и 18 села, най-големият от които също носи името Силиври. Той е запазил значението си от древни времена, благодарение на естественото си пристанище и позицията си в пресечната точка на основните търговски пътища. Днес  Силиври е популярен летен курорт за жителите на Истанбул с 45-километрова брегова ивица, с множество хотели, клубове, спортни съоръжения, включително игрища за голф, центрове за конна езда, тенис кортове, оздравителни, СПА- и конферентни центрове.  На 75 километра на запад от града е Международното летище "Ататюрк",а второто летище на Истанбул - "Сабиха Гьокчен" е на 120 км.