Областният участва в Европейска конференция на Дунавските региони
Областният участва в Европейска конференция на Дунавските региони / archive.dariknews

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев ще участва в 7-та Европейска конференция на Дунавските градове и региони и във Втория годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, които ще се проведат в Букурещ на 28 и 29 октомври 2013 г. Домакин на проявите е кметът на румънската столица проф. д-р Сорин Опреску.

Програмата на 7-та Европейска конференция на дунавските градове и региони предвижда да бъде представена Стратегията на ЕС за Дунавския регион, като се акцентира на актуалното състояние на нейното изпълнение, както и на етапите на работа, до които са достигнали дунавските проекти. Конференцията ще приключи със специално изявление.

Вторият годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион ще се проведе в Международния конферентен център в Двореца на Парламента в Букурещ. Той бъде открит с приветствия на министър- председателя на Румъния Виктор Понта, на председателя на Камарата на депутатите в Парламента Валериу Згоня, на Йоханес Хаан - член на ЕК, отговарящ за регионалната полотика, както и от министрите на външните работи на Румъния Титус Корлъцян и на Австрия Михаел Шпинделегер.

Програмата предвижда дискусии по възможностите на Дунавската стратегия за стимулиране на растежа, създаването на работни места и същевременно грижата за опазването на екологията. Подробно ще бъде коментирано и финансирането на Дунавския регион.
Предвидени са и паралелни тематични семинари.

Във форума на изключително високо равнище се очаква да се включат кметове на крайдунавски градове, министри, представители на европейски институции, финансисти и много експерти от страните по поречието на река Дунав.