Областният поиска съдействие от Миглена Плугчиева
Областният поиска съдействие от Миглена Плугчиева / netinfo

Писмо с искане за съдействие при решаване на проблемите на земеделците и животновъдите в Плевенско е изпратил областният управител Цветко Цветков до вицепремиера Миглена Плугчиева. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Губернаторът е информирал Меглена Плугчиева за зараждащо се напрежение в секторите земеделие и животновъдство и опасността то да прерасне в протести. В писмото си Цветков настоява за изплащането на компенсациите на земеделските производители от понесените загуби заради сушата през2007г. и компенсирането на производителите, занимаващи се с отглеждане на крави, овце и кози за производство на мляко и месо.

Относно проблема с ниската изкупна цена на тазгодишната зърнена реколта областният управител също предлага вариант държавата да съдейства за решение на проблемите. Цени от 300 лева за тон ечемик и 350 лева – за пшеницата, са най – приемливи, смята Цветко Цветков

Според него държавният резерв трябва да се намеси на пазара с изкупни цени и количества, за да се активизира търговията на зърно и се осигури достъп на производителите до борсовите търгове за покупка на ечемик и пшеница, организирани от Софийска стокова борса. Нужно е и съдействие на националните организации на зърнопроизводителите и земеделските кооперации при установяване на директни контакти с търговци на зърно от Турция, Румъния и други страни потребители.

Според Цветков са необходими и средства за заплащане съхранението на зърно от производителите в публичните складове.