Областният експертен съвет съгласува вариант за Набуко
Областният експертен съвет съгласува вариант за Набуко / archiv.DarikNews

 

Областният експертен съвет по устройство на територията, съгласува Първи вариант на Предварителен проект на: "Подробен устройствен план - Парцеларен план", за обект "Газопровод Набуко на територията на Република България"- участък от трасето на територията на област Плевен. Дължината на Газопровода през територията на Република България е 422 км, а през област Плевен е 93,417 км.

Трасето преминава през седем общини на областта землищата на община Долна Митрополия -село Гостиля; община Долни Дъбник -Долни Дъбник и селата Бъркач, Горни Дъбник, Крушовица, Петърница и Садовец; община Искър - Искър селата Долни Луковит и Староселци; община Кнежа -Кнежа; община Левски -селата Асеновци и Градище; Община Плевен - селата Беглеж, Бохот, Ласкар и Николаево и Община Пордим - селата Борислав, Катерица и Вълчитрън.

Газопроводът "Набуко" представлява обособен тръбопровод за пренос на газ от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария. Целта е да се изгради тръбопроводна система за пренос на природен газ от различни източници в региона на Каспийско море и Близкия изток до Централна Европа. Газопроводът "Набуко" ще предоставя газ на националните газопроводни мрежи и подземните хранилища в петте транзитни страни чрез системни връзки. Той ще се проектира и изгражда на етапи, до достигане на максимален капацитет от 31 млрд. куб.м. природен газ годишно.

Основните съблюдавани критерии при избора на трасе са да преминава в непосредствена близост до сервитутите на съществуващата газопроводна инфраструктура на страната, да пресече Източна Стара планина по възможно най-лесно изпълним начин, предпочитаното трасе да заобикаля гористи и скални участъци, напоителни, отводнителни полета, вододайни зони, нестабилни в геоложко отношение терени, зони с изразена ерозия и други рискови територии, минимално въздействие върху околната среда и свеждане до минимум на въздействието върху селското стопанство, по-специално върху овощни градини и лозя, както и избягване на местности от археологическа важност.

По екологични и инженерни съображения, Първи вариант на трасето на газопровода е предпочетен от Областния експертен съвет, защото в земеделските земи, там където технически е възможно, е намалено отстоянието до допустимия възможен минимум между трасето на Газопровод "Набуко" и съществуващата газопроводна инфраструктура, избегнати са пресичания на тревисти, храстови и горски местообитания, при което се намалява въздействието върху тях, избегнати са важни местообитания, приоритетни от флората и фауната извън и в мрежата на Натура 2000, дървета с гнезда на хищни птици, проблемни зони от геоложки характер, свлачища, активни разломи, вододайни зони. Съобразени и изпълнени са изискванията на общините, през които минава трасето на газопровода, за инвестиционни намерения на експлоатационните дружества.