/ obladmin pleven
Областният управител Мирослав Петров присъства на Втори „Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути“, който се провежда днес и утре в столицата.

Областният управител Мирослав Петров заминава на тридневно посещение в Брюксел

Организатори на форума са Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Министерството на туризма на Република България. Форумът бе открит от министърът на туризма Николина Ангелкова.

Приветствие към участниците отправи още  Зураб Пололикашвили, Генерален секретар на Световната организация по туризъм. Ключови инициативи като „2018 ЕС – Китай, година посветена на туризма“ или Европейската година за културно наследство допринасят към транснационалното сътрудничество между различните държави, като в същото време насърчават устойчивото развитие на туризма на територията на историческите маршрути.

Панелът „Транснационално сътрудничество по историческите маршрути: Анализ и оценка на културни инициативи и на потенциални икономически перспективи“, който ще бъде обект на дискусия днес, има за цел да обедини министри и други високопоставени лица, за да дискутират как правителствата и институциите биха могли да се възползват от настоящия момент и от политическите инструменти с цел популяризиране на историческите маршрути, като същевременно гарантират развитие на районите, в които се намират.
Участници във форума наред с министър Николина Ангелкова са Майкъл Христидес, Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, Али Мунесан, вицепрезидент на Ислямска република Иран и ръководител на организацията за културно наследство, занаяти и туризъм, Салма Елоуми Рекик, министър на туризма и занаятчийството на Република Тунис, Тонг Кон, министър на туризма на Кралство Камбоджа, Хайдер Малик, Председател на Държавната агенция по туризъм на Либия, Сайед Мостафави, заместник-министър на администрацията, финансите и туризма на Ислямска Република Афганистан, Омер Арисой, заместник-министър на културата и туризма на Република Турция, Йорге Циалас, държавен секретар за туристическа политика и развитие на Република Гърция, Хайтам Матар, Изпълнителен директор на организация за развитие на туризма на Рас ал-Хайма, регион на ОАЕ.
 

oblasten pleven
obladmin pleven


След официалното откриване на туристическото изложение в Античния културно-комуникативен комплекс „Сердика“  се предвижда провеждане на сесия на тема “Създаване на туристическо преживяване, свързано историческите маршрути“. 

Този панел ще разгледа някои от най-известните пътища, ще се обсъждат възможните начини за пълноценното използване на богатото културно наследство чрез прилагането на иновативни и неповторими туристически преживявания.

Темите включват ползотворно развитие, управление и популяризиране на исторически маршрут, добри практики  за подобряване на съществуващо културно наследство, както и значението на публично-частните партньорства.

Във втория ден  на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути се предвиждат дискусии по други важни теми като: „Оценка на жизнеспособността и устойчивостта на културния маршрут“, целяща обсъждането на начините за оценка и максимизиране на икономическото и социалното въздействие на културния маршрут върху територията и местните общности, предоставяйки полезни насоки за разработването на подходящи публични политики.
Сесията „Инициативата на СОТ по „Западния път на коприната“ от повишаване на осведомеността до разработване на продукти и ангажиране на заинтересованите страни“ ще дискутира потенциала на взаимосвързаните действия в областта на научните изследвания, мобилизирането на заинтересованите страни и изграждането на местен капацитет, като крайната цел е практическата реализация на инициативата като напълно работещ транснационален туристически маршрут.