Няма опасност Дунав да залее Никопол
Няма опасност Дунав да залее Никопол / Яна Дамянова
Няма опасност Дунав да залее Никопол
30682
Няма опасност Дунав да залее Никопол
  • Няма опасност Дунав да залее Никопол

Нивото на река Дунав при Никопол в момента е 755 см, очаква се до утре то да стигне 765 см, което застрашава единствено подземните етажи на сградите в крайбрежната част на града. Това каза за Дарик специалистът от Гражданска защита в Никопол Валентин Попов. Той уточни, че в сутерените и мазетата в тези части на града водата е от 30 до 60 см, в зависимост от това, колко са дълбоки мазетата.

В момента вода има в подземията на сградите на Общината, болницата и редица жилища. По думите на Попов, за да излезе водата на крайбрежната улица, нивото на реката трябва да се покачи с още 40 - 50 см. Критичните сантиметри на водата в Никопол са 800, едва тогава крайбрежната улица може да бъде залята.

По данни на Хидро-метеорологичната станция на Агенцията за поддържане на плавателния път по река Дунав в Русе покачване на нивото се очаква и утре, но след това водата ще започне да спада. Реално, за живота и здравето на хората, както и за сградите на този етап опасност няма, подчерта Валентин Попов.

От Гражданска защита са обезопасили местата около медицинския център и бившия завод за батерии с чували, за да не падне някое дете във водата. Имаме готовност и хора за реакция, снабдени сме с чували, пясък, създадена е и организация, допълни Валентин Попов.