Няма масови бягства на ученици от школата в Плевенско
Няма масови бягства на ученици от школата в Плевенско / Dariknews.bg
Няма масови бягства на ученици от школата в Плевенско
36719
Няма масови бягства на ученици от школата в Плевенско
  • Няма масови бягства на ученици от школата в Плевенско

Няма масови бягства от училищата в Плевенско, едва 10-11% са отсъстващите от учебни занятия деца в школата в областта. Това показват данните на РИО-Плевен, каза за Дарик Албена Тотева, началник на инспектората. Досега, обаче, са проверени класовете, където учениците са първа смяна, поясни тя.

По думите на Албена Тотева учебно-възпитателният процес в Плевенска област протича спокойно. Директорите на учебните заведения не са сигнализирали за проблемни ситуации. Засега не са ясни причините за отсъствието на децата от класните стаи, обясни още директорът на образователния инспекторат. "Може това да се дължи на здравословни причини, защото обикновено първа смяна са малките ученици, а те често боледуват", допълни тя.

Бележките, които ще бъдат представени за извинения на отстъствията от днешните учебни занятия, ще бъдат проверени дали са фалшиви. Всяко училище си има вътрешни правилници, които регламентират процедурата по налагане на наказанията, ако бъдат установени нарушения. Децата имат право и да представят бележка от родители за отсъствия до 7 дни. "Ако има такива ученици, които са отсъствали заради малката според тях ваканция, дано да осъзнаят, че така само губят от учебния материал", каза още Албена Тотева.

Подробности чуйте в прикачения файл.