Новата детска градина в Плевен отваря врати за учебната 2014-2015 г.
Новата детска градина в Плевен отваря врати за учебната 2014-2015 г. / archive.dariknews

Зам.-кметът на Община Плевен арх. Трифон Иванов обясни пред медиите причините за забавянето на строителството на детската градина в Плевен, срокът за което изтече на 21 януари.
Той каза, че при изпълнението на строителните работи, още в началния етап се е появила висока подпочвена вода, което е затруднило понатаръшната работа на обекта.

Новата детска градина в Плевен отваря врати за учебната 20142015 г
netinfo

Арх. Иванов обясни, че с договора за проектиране не е било заложено инженерно и хидрогеоложко проучване, което всъщност е от съществено значение.
По тази причина фирмата, изпълняваща строителния надзор е спряла строителството на 19 септември 2013 г. с Акт - Образец-10, с цел да се възложи проектиране по ВиК частта на обекта.

С него е било решено отводняването на целия район около детската градина, чрез дренажна система и така работата по строителството е възобновена на 29 октомври като на 28 януари отново е прекъсната поради лоши метеорологични условия. Строителството е продължило на 19 февруари.

Арх. Трифон Иванов обясни, че в процеса на работата фирмата изпълнител е уведомила общината за редица непълноти в представения проект като липса на детайли, чертежи, липса на решение за противопожарната стена при трафопоста - общо 51 позиции.
Това наложило поредното спиране на строежа на 13 март 2014 г.
"Към момента екип проектанти работи по поставените технически проблеми и за голяма част от тях вече има конкретно решение", каза зам.-кметът.

Стойността на ообекта е 2 милиона с ДДС, от които 1,8 млн са за строително-монтажни работи и 200 000 лева са за доставка на подвижно оборудване. До момента са актувани извършени работи за 845 000 лева без ДДС.

Арх. Трифон Иванов каза, че всичко е актувано на база действително извършена работа и проектантите са реагирали коректно, а по отношение на срока за завършване на строителството сподели, че до два месеца всичко трябва да приключи и градината със сигурност ще отвори врати за новата учебна година.