Нова мода има в телефонните измами в Плевенско
Нова мода има в телефонните измами в Плевенско / netinfo

През последната седмица в Плевен са зачестили случаите на телефонни измами, нов начин са измислили измамниците, за да измъкнат големи парични суми от жертвите си, алармират от полицията. Вече е изоставена „класическата схема”чрез заблуждаване с автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи или други длъжностни лица, търговията с ремъци или резервни части.

Престъпниците се ориентират към симулиране на отвличания на близки, роднини или работодатели. Схемата се оказва „работеща”, защото вече има „ужилени” плевенчани. Сигнали за станалото, обаче, потърпевшите подават в полицията след като са предали пари в брой на непознати лица. Телефонните измамници се обаждат на домашни или мобилни телефони и когато обектът е податлив, те имитират глас на близък човек и обясняват, че той е отвлечен. Те приканват да се изпълнят исканията им за паричен откуп, като дори заплашват с имуществена вреда „обработваното лице” или с физическа разправа с „отвлечения”.

Има престъпници, които разполагат с лична или фирмена информация за жертвите. Определят час и място за среща, на която трябва да получат откуп – пари в брой, за освобождаването на заложника. Най-често това са населени места извън град Плевен.

За да не бъдете измамени, бъдете извънредно бдителни към подобни обаждания, особено когато те изискват предоставяне на лична или фирмена информация, пари в брой, предупреждават от полицията. Свържете се със своите близки, за които се съобщава, че са изпаднали в затруднение и уведомете органите на реда.