bolnica love4
bolnica love4 / obshtina lovech
Нова апаратура, купена със средства на община Ловеч, бе доставена в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов”, съобщават от пресцентъра на кметската администрация. В гастроентерологичното отделение вече е монтиран японски видеогастроскоп. Това е модерна и многофунционална  техника, с която може да се „вижда“  вътрешността на човешкото тяло през оптика с голяма разделителна способност. С апарата също може да се раздува, да се изсмуква, да се захваща, да се промива и да се суши. Тоест освен да наблюдава, това е и хирургически инструмент – има щипки и може да взема парче марля например. Всяко проведено наблюдение остава като дигитален запис в апарата.
Десет години отделението е ползвало друг видеогастроскоп, който е амортизиран и от шест месеца не работи, обясни началникът д-р Пламен Върбанов.
Документите за дарението подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска, зам.-кметът на Венцислав Христов и Ясен Кожухаров, представител на фирмата доставчик.