Нов туристически данък ще плащат хотелите в Плевен
Нов туристически данък ще плащат хотелите в Плевен / sxc.hu

Плащаната досега туристическа такса от собствениците на хотели и места за настаняване в Плевен ще бъде заменена от нов туристически данък. Парламентът определи размерът на налога да е от 0,20 лв. до 3,00 лв. на нощувка, съобразно категорията и броя на местата за настаняване, като общинските съвети сами ще определят ставките. Туристическият данък ще се изчислява на база нощувка при минимум 30% заетост. Ако хотелът има по-голяма заетост, данъкът ще бъде изчисляван съобразно нея, уточни плевенският кмет Найден Зеленогорски. Ставките за община Плевен са утвърдени на заседание на Консултативния съвет по туризъм през миналата седмица.

За местата за настаняване - пансиони и почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги ще се плаща 0.50 лева на легло. За хотели с категория - една, две и три звезди ще се плаща 1 лев на легло, а за тези с четири и пет звезди - 1.50 лева.

До момента по Наредба 17 имахме такса от 1 лев на легло, но нямаше ограничения по отношение на заетостта. Новият данък се въвежда в резултат на изменение на Закона за туризма. На местно ниво той ще залегне в Наредба № 20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Плевен. От общинската администрация уточниха, в края на годината хотелиерите ще подават и годишен отчет за общата заетост на обекта, който не може да е по-нисък от 30 на сто. По този начин местната администрация ще съпостави текущите плащания и ще начисли допълнителен налог при декларирана по-ниска заетост или ще връща надвнесените суми.

Хижите и туристическите спални няма да плащат такъв данък, тъй като се регулират от друга наредба, уточни кметът Зеленогорски.

Данъкът ще се начислява от хотелиерите на техните клиенти, така че няма да бъде в ущърб на туристическия бизнес, коментираха от Общината.

Предложението за изменение на Наредба №20 ще бъде внесено за гласуване на предстоящото заседание на местния парламент на 27 януари.