Нов проект стартира в Луковит
Нов проект стартира в Луковит / netinfo

Обслужването на потребителите по проект "Възможност за независим живот и социално включване на хора с увреждания и самотно живеещи хора от община Луковит чрез предоставяне на социални услуги "социален асистент" и "домашен помощник" ще започне от 24 август. Това съобщават от общинската администрация.

Инициативата цели повишаване качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора от цялата община Луковит. От проекта ще се възползват лица с различни видове увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират социалния си живо. Ще бъде помогнато и на самотноживеещи, които заради здравословни проблеми не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си. Предвижда се да бъдат обхванати най-малко 54 потребителя. От старт на проекта в края на юни до сега са приети 86 заявления от потенциални кандидати от селата Бежаново, Дерманци, Ъглен, Торос, Тодоричене, Петревене, Карлуково, Беленци и Луковит.

За да се грижат за тях, на работа ще бъдат назначени най-малко 27 човека. Те могат да бъдат безработни, заети, търсещи допълнителна работа, пенсионери, както и хора, полагащи грижи за тежко болни лица от семейството. След като бъдат одобрени, те ще преминат специализирано обучение за предоставяне на социалните услуги.

Проектът се осъществява със средства по Оперативна програма "Развитие на човешки ресурси" и се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е 121 416 лв., от които 111 823 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Продължителността на проекта е 12 месеца и дейностите ще приключат на 23 юни 2010г.