Нов православен храм градят в ловешко село
Нов православен храм градят в ловешко село / lovech.press

Първа копка за вдигане на православен храм в ловешкото село Гостиня направи Ловчанският митрополит Гавриил. Обителта ще носи името на света великомъченица Параскева. На събитието в центъра на селото присъстваха 120 човека, сред тях бяха и зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков, и председателят на местния парламент Корнелия Маринова.

Това е мечта на поколения гостинчани, подчерта в словото си кметският наместник на Гостиня Валентина Цвяткова. „Всички ние пазим скъпи спомени за вълнуващи случки и трогателни мигове от миналото, с които се гордеем. И въпреки че  нямаме църква, често се събираме тук, на площада, пред паметника за чествания на национални, традиционни, религиозни и битови празници. Винаги сме ги почитали и сега с храма ще сме още по-щастливи", допълни Цвяткова.

Средствата за изграждането на параклиса са предоставени от ловчалията Момчил Кръстев, който няма нищо общо с Гостиня. Харесал обаче селото и хората му и решил точно тук да вдигне храм. Своята лепта ще дадат и жители на Гостиня, призова ги към това и кметският наместник. След първата копка, семейството на Кръстев покани всички присъстващи на курбан за здраве.

Очаква се новата придобивка да бъде готова до Петковден, когато селото чества своя празник.