Николай Нанков: БСП закопа  Северозападна България
Николай Нанков: БСП закопа Северозападна България / lovech.press

"БСП се подигра с избирателите си в Северозападна България. Най-бедният регион в Европа, в който е и област Ловеч, ще си остане такъв". Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Николай Нанков, областен координатор на партията в областта.

Нанков коментира разпределението на 500-те млн. лв от държавния ресурс по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите в България" като подчерта, че това е ресурс от данъците на всички български граждани. „Хората, които сложиха това гръмко име, хабер си нямат от темата Регионално развитие и намаляване на диспропорциите в национален, регионален и междуобластен мащаб", коментира Нанков.

По думите му цифрите са потресаващи. Той припомни, че от общо 59 общини на БСП - 59 са финансирани, от 34 на ДПС - 33 са получили средства, от 85 общини с независими, подкрепени от други политически сили кметове, 54 са получили средства за финансирането на проектите си, като от тях в поне 20 кметове са подкрепени от БСП, а от 86 общини с кметове от ГЕРБ, само 28 ще получат пари.

Нанков допълни още, че проектите по политическа принадлежност се разпределят съответно: ГЕРБ - 38, БСП - 131, ДПС - 94 и други - 102.
„Държа да подчертая, че в областите Добрич, Ловеч, Перник и Шумен общините на ГЕРБ са абсолютно пренебрегнати.

Депутатът коментира, че за него големият проблем е че този държавен ресурс е разпределен изцяло по субективни критерии. "За нас това е изключително субективно разпределение на държавен ресурс, основно под влиянието и натиска на ДПС. 15 лв на човек е инвестицията, която е насочена към общини на ГЕРБ, 90 лв към общините от БСП и 133 лв към общините от ДПС. Това са големи диспропорции.

На срещата с медиите в Ловеч, Нанков коментира и Изборния кодекс, както и мотивите на ГЕРБ за искания трети вот на недоверие.