Нихат Кабил: вицепремиер трябва да координира работата по оперативните програми
Нихат Кабил: вицепремиер трябва да координира работата по оперативните програми / netinfo

Не съм убеден, че трябва да има Министерство на еврофондовете, коментира днес в Плевен министърът на Земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Той сподели, че страната ни има нужда от вицепремиер, който да координира работата по всички оперативни програми.

Създаването на Министерство на еврофондовете ще доведе до объркване в прилагането на регламентите и по отношение на националното законодателство, което легитимира ръководството на отделните оперативни програми, който имат за финансов източник различни фондове, обясни министър Кабил. Според него координирането на работата по оперативните програми трябва да се извършва от вицепремиер.

Вицепремиер, отговорен единствено пред премиера, който да координира, обърнете внимание, не да контролира, работата по всички оперативни програми. Защото различните фондове са създадени по различно време, програмите се приемат на базата на различни регламенти, критериите за тяхното одитиране и акредитиране са различни. При това положение как всичко това да се събере в едно министерство? Това е невъзможно, според мен, но вицепремиер – да!”

Министър Кабил заяви, че до момента с него не са водени разговори за персонални промени в кабинета и беше категоричен, че ще приеме всяко едно решение на съвета на коалицията.

И ако аз съм част от това решение на съвета на коалицията, аз ще го приема като един лоялен член на моята партия и ще си остана лоялен член на моята партия”.

Министърът на земеделието и продоволствието беше в града, за да се срещне и със земеделски производители от региона и с областната и общинската служба по земеделието и горите в Плевен.