Не се плашете, тестват новите сирени!
Не се плашете, тестват новите сирени! / netinfo

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване е напълно изградена и ще бъде тествана днес в 25 области на цялата страна. Това съобщават от Министерство на извънредните ситуации.

Тя беше въведена за 5 месеца и осигурява бързо информиране, координация на силите за реагиране и взимане на адекватни решения от представителите на властта при заплаха или настъпило бедствие.


Според министерството, новата оповестителна система е изключително надеждна. При „срив" в един от Оперативните комуникационно-информационни центрове, които извършват оповестяване, функциите му автоматично се поемат от друг. В базата данни са въведени 4 телефонни номера за контакт.

В случай, че длъжностното лице не отговори на първия въведен телефон, системата автоматично избира следващия, подаден в базата данни. Резултатите за оповестените и неоповестени лица се регистрират автоматично и органът на управление знае във всеки момент до кого е достигнала информацията.

Капацитетът за оповестяване е до 28 000 лица. В Плевен системата ще бъде тествана от 09.00 до 11.00 часа, а в Ловеч между 12.00 и 14.00 часа.