Насрочиха за септември делото срещу убиеца на Вероника
Насрочиха за септември делото срещу убиеца на Вероника / dariknews.archive

Делото срещу убиеца на студентката Вероника Здравкова тръгва наесен във Великотърновския окръжен съд. Процесът срещу Илиян Здравков, обвинен в грабеж, придружен с убийството на момичето, е насрочен за 14 и 15 септември. Обвинителният акт срещу рецидивиста бе внесен в съда в началото на юли от наблюдаващия прокурор Цани Попов. Чрез системата за случайно разпраделение за съдия-докладчик по делото е определен Теодор Милев, съобщи за Дарик председателят на Окръжния съд Мая Маркова.

39-годишният Илиян Здравков ще отговаря пред съда за това, че на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново е нападнал 23-годишната студентка Вероника Здравкова, откраднал е дамската й чанта, с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата, става ясно от обвинителния акт. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание криминално проявеният изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства. Разследването е приключило за 4 месеца. Илиян Здравков е с мярка за неотклонение „задържане под стража", посочват от прокуратурата.

Студентката Вероника, която е от Никопол бе убита на 28 февруари край жп гарата в старата столица. Обвиняем за тежкото престъпление е 39-годишният Илиян Здравков от Полски Тръмбеш, криминално проявен и многократно осъждан. Тялото на момичето беше открито на 3 март в р. Янтра, в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков беше задържан на 6 март.