НАП предоставя на фирмите декларации за ползване на данъчно облекчение за деца
НАП предоставя на фирмите декларации за ползване на данъчно облекчение за деца / netinfo

НАП Плевен вече разполага с декларации за ползване на данъчното облекчение за деца. Те ще бъдат предоставени на счетоводителите на най-големите фирми в града, тъй като за пръв път тази година семейното подоходно облагане може да се ползва чрез работодател, съобщи Йовита Куманова Главен експерт "Връзки с обществеността"от агенцията в Плевен.

Тя допълни, че 11 хиляди души в Плевенска област са се възползвали тази година от възможностите, които семейното подоходно облагане дава за намаляване на данъците. Българските родители, които работят на трудов договор могат да ползват данъчното облекчение за деца без да подават декларации за облагане на доходите пред НАП.

Преференцията може да се ползва чрез работодателя, а не задължително с подаване на декларация, припомнят от агенцията. За да стане това е достатъчно до края на тази година родителите да подадат декларацията за ползване на облекчението пред счетоводителите си във фирмата, в която работят. До края на януари 2008 г. работодателят ще преизчисли дължимия данък и ще възстанови сумата за данъчното облекчение.

В случай, че родителите получават хонорари, декларацията за ползване на данъчното облекчение за деца трябва да се приложи към годишната декларация за облагане на доходите.