Намаляват пожарите и загиналите в тях
Намаляват пожарите и загиналите в тях / Дарик Плевен

Намаляване на възникналите през 2009 год. пожари отчитат от Районна служба „Пожарна безопасност и спасяване" при ОД на МВР Плевен, данните са от отчет на службата за изминалата година. Ликвидирани са 1 478 произшествия, възникнали на територията на Плевенска област, които в сравнение с 2008 год. са с 311 по-малко. Вследствие на пожари през годината са загинали 6 и пострадали 4 души, при съответно 15 загинали и 15 пострадали за 2008 год. С десет са намалели и регистрираните случаи на лъжливи повиквания за пожари, които през изминалата година са 32. Най-натоварени по показател интензивност на повикванията за едно денонощие са били пожарните служби в Плевен, Гулянци и Левски, а най-малко са повикванията в Кнежа и АЕЦ "Белене".

Според отчета на Районната противопожарна служба, цялостното състояние на пожарната техника не позволява изпълнението в пълен обем на основната задача - осигуряване на пожарна безопасност в Плевенска област. Техническото състояние на отделни пожарни автомобили не е на необходимото ниво и създава затруднения при пожарогасене. Увеличава се вероятността за възникване на откази на пожарната техника, в следствие на изчерпания моторесурс и невъзможността за доставка на оригинални резервни части.

Към момента има и съществен недостиг на различни средства за индивидуална защита като топлозащитни облекла, пожарникарски каски, лицеви маски и др., а наличните такива в някои противопожарни служби са силно амортизирани.