Намалели са трудовите злополуки в Ловешко
Намалели са трудовите злополуки в Ловешко / netinfo
80 трудови злополуки са възникнали в предприятията на територията на Ловешка област през 2008 г., което е с 6 пункта по-малко в сравнение с 2007 г., съобщи директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Георги Терзийски. Една от злополуките е причинила смърт – в Кооперация „Обнова” в троянското село Черни Осъм.

На работно място са допуснати 71 трудови злополуки, а останалите са в резултат на различни инциденти, случили се по време на път от или до работното място.

Най- много трудови злополуки са допуснати при производство на мебели - 12 или 15 % от общия брой; в производство на машини, оборудване и домакински уреди – 10 злополуки (12,5 %) ; при производство на дървен материал и изделия от дървен материал - 9 злополуки (11 % ); при производство на хранителни продукти - 6 (7,5%). Предприятията от тези отрасли са “традиционни” генератори на трудови злополуки, коментират от Инспекцията по труда в Ловеч. Само в едно от троянските предприятия за производство на мебели са регистрирани 8 трудови злополуки, като 6 от тях са станали през първото тримесечие на 2008 г.

Основните причини за допуснатите злополуки са свързани с опасни действия поради невнимание, непредпазливост, несъобразителност, склонност към риск, самонадценяване и излишна самоувереност, смятат от Инспекцията по труда в Ловеч.

Предприятията, в които са налице трудови злополуки, са обект на специален контрол и през 2009 г., посочи Георги Терзийски. Според него има ефект от инспекционната дейност за намаляване на трудовия травматизъм. Икономическите и социални загуби са намалели с 35 % спрямо предходния период.